Хиляди родолюбци ще изкачат утре гордия  връх Шипка, за да

...
Хиляди родолюбци ще изкачат утре гордия  връх Шипка, за да
Коментари Харесай

Покланяме се пред паметта и подвига на героите на Шипка

Хиляди родолюбци ще изкачат на следващия ден гордия  връх Шипка, с цел да отбележат 142 години от героичните боеве в края на август 1877 година В историята и за поколенията те остават като Шипченската епопея, тъй като на процедура вземат решение победния излаз на Руско-турската война и края на пет вековното турско иго. Традиционните тържества, отдадени на Шипченска епопея и 85 години от откриването на Паметника на свободата, са под патронажа на президента Румен Радев. Тази година домакини са регионалните и общински институции в Габрово и националния парк-музей „ Шипка-Бузлуджа.
  Празничните събития започнаха още през днешния ден с обичайното скоростно нанагорнище на стъпалата към Паметника на свободата. След това участниците и техните поддръжници организираха една вдъхновяваща среща „ Бъди на Върха! “, с създателя на уеб страницата УЧА.СЕ Дарин Маджаров.
    Начало на празничната стратегия в съботния ден е панихида в памет на починалите герои на Шипка в православния храм " Рождество Христово " в град Шипка.  Точно на обяд Национална гвардейска част ще посрещне президента пред паметника на Свободата. Слово за подвига и саможертвата на бранителите на Шипка ще произнесе президентът Румен Радев.
  След това хилядите родолюбци ще проследят  традиционната възстановка на национално сдружение " Традиция " боевете на Шипка.
   Домакините от Габрово дават обещание и доста занимания за има за дребни и огромни като на оистински празник  -  автентични военни палатки на съветските воини и българските опълченци, филми, тур из историческия прак с гид, съревнование с хвърчила и други
   Общините в Стара Загора, Габрово и Казанлък провеждат безвъзмезден превоз до върха за тържествата на Шипка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР